Suède schoenen schoonmaken: Zo eenvoudig is het

Suède items maakten in de jaren 70, vooral in de hippieperiode, een grandioze comeback.

De trend van toen is nooit meer weggegaan, want mannen en vrouwen dragen tegenwoordig nog steeds graag suède. Om het materiaal ook na lange tijd nog mooi te houden, moet je het goed verzorgen. Indien nodig moet je het ook op de juiste wijze schoonmaken.

Een handleiding voor suède schoonmaken en verzorgen

Suède wordt ook wel velours genoemd en wordt veel gebruikt voor het maken van jassen, laarzen en tassen. Aangezien suède items zeer populair zijn en je ze op allerlei manieren kunt combineren, worden ze in het dagelijkse leven veel gedragen. Het gevolg is dat ze snel vuil worden. Let op: suède kan absoluut niet tegen vocht. In de herfst en winter is natte kleding echter moeilijk te vermijden, maar suède is zeer gevoelig. Het kan niet alleen snel vies worden, maar ook beschadigd raken.

Checklist suède schoenen schoonmaken

1. Impregneer nieuwe suède schoenen, kleding en accessoires

2. Was suède in de wasmachine alleen op het wolwasprogramma en zonder wasmiddel

3. Droog na het wassen de binnenkant van je suède schoenen met een krant

4. Borstel na het wassen het suède weer ruw met een suèdeborstel

5. Verwijder regelmatig stof en vuil van het materiaal

6. Je kunt suède ook schoonmaken met textiel- en tapijtreinigers op basis van schuim.

“Houd bij het impregneren 20 tot 30 centimeter afstand.

Suede Boots

Hierom moet je jouw suède items altijd impregneren. Zo bescherm je delicate kledingstukken en accessoires tegen vocht. Gebruik voor de impregnatie een geschikte spray. Deze kun je bij een schoenenwinkel of drogisterij halen. Houd tijdens het sproeien zeker een afstand van 20 tot 30 cm aan. Doe je dat niet, dan kunnen er vlekken ontstaan. Wacht na de behandeling minimaal een half uur voordat je jouw suède item aantrekt en naar buiten gaat. De impregnering heeft dan volledig zijn beschermende werking ontwikkeld.

Ontdek hoogwaardige lederwaren en nog veel meer in de Zalando Lounge en bespaar dagelijks tot 75%*!

Op naar de wasmachine

Je kunt ook via je wasmachine je items van suède schoonmaken. Gebruik hiervoor geen intensief wasprogramma, maar de hand- of wolwas.

Gebruik bij het wassen geen wasmiddel, maar voeg wel wasverzachter toe. In de wasmachine zullen de meeste watervlekken en hardnekkige zoutranden verdwijnen. Na het wassen kun je jouw suède schoenen en laarzen met een krant opvullen en rustig laten drogen. Ruw het materiaal na het droge op met een fijne suèdeborstel.

Een prima huismiddel voor de reiniging van suède

Om zo lang mogelijk plezier van je suède items te hebben, moet je ze in ieder geval goed verzorgen. Een suèdeborstel is één van de belangrijkste middelen die je daarbij nodig hebt.

Met de borstel kun je regelmatig stof en vuil van jouw suède laarzen vegen. Zijn je schoenen tijdens een tochtje in de natuur vies of nat geworden? Maak ze dan bij thuiskomst onmiddellijk schoon. Normale slijtageplekken of watervlekken op suède kun je zonder problemen verwijderen en verhinderen door het regelmatig te reinigen.

Zijn de vlekken op het suède inmiddels opgedroogd? Dan kun je ze probleemloos verwijderen met een speciale gum voor leer. Deze kun je haast in elke schoenenwinkel kopen. Als alternatief kun je suède schoenen schoonmaken met een normale vlakgum

“Al na enkele minuten lost maïzena de vetvlekken in het leer op.”

Lady of Style

Maïzena is één van de meest effectieve huismiddeltjes voor bijzonder hardnekkige vlekken. Bestrooi alle vlekken met maïzena en laat het even inwerken. Al na enkele minuten heeft het maiszetmeel het vet opgelost, zodat je de resten eenvoudig kunt wegborstelen. Heb je geen maïzena in huis? Dan kun je in plaats daarvan het [strong]suède schoonmaken met een schuimreiniger voor textiel of tapijten.

Meld je vrijblijvend aan bij Zalando Lounge en krijg toegang tot exclusieve aanbiedingen van echte topmerken. Zo bespaar je tot wel 75%* op mode en lifestyle artikelen in onze online outlet