Wij horen bij Zalando

Tips & Tricks: Je spijkerbroek wassen

Heb je de perfecte spijkerbroek gevonden? Zorg ervoor dat je jeans blijven zoals ze zijn! Lees onze tips & tricks om je spijkerbroek mooi te houden.

Jeans zijn altijd favoriet geweest bij liefhebbers van mode. Denim kan met klassieke items gecombineerd worden of stijlvolle accenten geven. Iedereen heeft wel meer dan een paar jeans in modieuze fits: een zwarte exemplaar voor een stoere outfit, een blauwe voor overdag, een destroyed jeans voor feestjes. Natuurlijk zijn er nog veel meer varianten in de garderobe van een fashion lover te vinden! 

spijkerbroek wassen

©g-stockstudio

Omdat je zo dol bent op je jeans, wil je natuurlijk dat ze lekker lang meegaan. Dat lukt vast wanneer je de onderstaande tips volgt.

Spijkerbroeken van topmerken als Levi's®, Diesel, G-Star en Replay vind je nu in de Lounge by Zalando jeans sale met kortingen tot maar liefst 75%*!

Wanneer moet je een spijkerbroek wassen?

Chip Berg, algemeen directeur van Levi’s, het jeansmerk bij uitstek, is daar duidelijk over: nooit. En inderdaad is denim sterk en kan het veel hebben. Het is ook beslist niet nodig om iedere keer na het dragen je jeans te wassen. Buiten laten luchten en eventuele vlekken verwijderen met een zachte borstel of doekje is vaak afdoende. De vezels van denim hebben namelijk wel te lijden onder een wasbeurt en zeker ook in de centrifuge. De stof wordt daardoor dunner en in het ergste geval kan die zelfs scheuren.

spijkerbroek wassen

©Coffeeandmilk

 De juiste manier om je spijkerbroek te wassen

1. Na vijf of zes keer dragen, kan het nodig zijn om je spijkerbroek te wassen.2. Was die op maximaal 30 graden met fijnwasmiddel.3. Doe alleen dezelfde jeanstinten bij elkaar in de was.4. Draai de broek binnenstebuiten en gebruik wasverzachter om de kleuren en de elastaan te behouden.5. Leg de jeans bij voorkeur liggend te dragen, om de vezels te beschermen. Maak geen gebruik van een droger en zorg dat de broek niet in de zon ligt.6. Een alternatief is invriezen: zo worden bacteriën gedood.

Je spijkerbroek wassen: tips & tricks

Op een gegeven moment is luchten niet meer voldoende om je jeans fris te houden. Na 5 tot 6 keer dragen, is wassen vaak wel nodig. Wees dan wel voorzichtig: geen hogere temperatuur dan 30 graden Celsius en gebruik wasverzachter Gebruik voor zwarte jeans altijd een speciaal wasmiddel voor zwarte kleding om de kleur langer mooi te houden.

Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen.

spijkerbroek wassen

©Sanneberg

Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen. Trouwens: een gecoate jeans mag alleen koud worden gewassen, omdat de coating zelfs bij relatief lage temperaturen kan oplossen. Gebruik hierbij ook geen wasverzachter.

De prettige geur en het zachtheid van het weefsel hebben ook hun nadelen. Vooral bij zwarte jeans wordt de kleur snel minder. Daarbij kan ook het elastaan worden aangetast De broek verliest dan de stretch.

 In de Lounge by Zalando vind je jeans en meer tegen heel lage prijzen! Het loont de moeite om eens een kijkje te nemen!

Na het wassen komt het drogen: tips & tricks

De droger is taboe: de hitte beschadigt de vezels en maakt de kleuren dof. Wil je jouw spijkerbroek drogen? Wees voorzichtig met drogen in de zon. Direct zonlicht kan voor dezelfde schade zorgen als een droger.

 Je kunt het beste de volle breedte van het droogrek voor je spijkerbroek gebruiken, zodat er geen afdrukken op de pijpen komen. Spreid de broek zo goed mogelijk voor het drogen.

Een alternatief voor wassen: vries je spijkerbroek in!

De perfecte jeans moeten zo blijven als ze zijn. Verkeerd wassen is een groot risico. Als je wilt voorkomen dat de jeans kleur en elasticiteit verliezen, was je ze niet. Maar een onprettige geur wil ook niemand. De oplossing is kou in plaats van warmte. Stop de broek gewoon een nachtje in het vriesvak. De volgende ochtend ruikt de jeans als nieuw.

Door de kou worden ziektekiemen en bacteriën gedood zonder dat de vezels van de jeans beschadigd worden. Soms is het ook een idee om je jeans gewoon buiten op te hangen om die te luchten in plaats van de spijkerbroek te wassen. Tip: besprenkel je spijkerbroek met zout water om de ziektekiemen te doden. Als je een droger hebt, kun je wel de ventilatiefunctie daarvan gebruiken. Doe je spijkerbroek in de droogtrommel met een speciale droogdoek en zet hem ongeveer 20 minuten aan.

Vind jouw favoriete jeans voor een scherpe prijs in de Lounge by Zalando en profiteer altijd van kortingen tot maar liefst 75%*!