Zó wordt Valentijnsdag over de hele wereld gevierd

Valentijnsdag is de dag van liefde en romantiek. Veel mensen houden op 14 februari angstvallig de brievenbus in de gaten, in de hoop verrast te worden.

Valentijnsdag

Lieve cadeautjes van degene van wie we houden, of misschien een geheimzinnige brief van een onbekende aanbidder. Het is nog niet echt lang een traditie in ons land, maar steeds meer mensen krijgen de smaak te pakken!

De geschiedenis van Sint Valentijn

Vraag een aantal willekeurige voorbijgangers op straat waar Valentijnsdag vandaan komt en je krijgt verschillende antwoorden. Dit komt omdat het antwoord op deze vraag niet helemaal met zekerheid te geven is. Het klopt dat in de derde eeuw op 14 februari een zekere Sint Valentijn werd geëxecuteerd. Hij zou huwelijken van soldaten hebben voltrokken, terwijl dat toen verboden was: soldaten moesten ongehuwd blijven.

Er zijn ook mensen die beweren dat het afstamt van het Romeinse feest Lupercalia, ter ere van de god Lupercus, waar jonge, naakte mannen met riemen van geitenhuid vrouwen probeerden te raken. Deze vrouwen zouden dan zwanger worden en een voorspoedige bevalling mogen verwachten.

Aan beide verhalen wordt getwijfeld of dit ook gelinkt kan worden aan onze moderne Valentines Day. De eerste echte melding komt uit een gedicht van Geoffrey Chaucer uit 1382, waarin hij schrijft dat V-Day de dag is dat iedere vogel zijn maatje komt kiezen. Sindsdien is de naam ingeburgerd en bestaat de associatie met liefde en romantiek.

"In Japan werd een vertaalfout gemaakt door een chocoladefabrikant, toen ze het begrip Valentijn probeerden te introduceren."

Valentijnsdag

Niet in elk land wordt 14 februari zo gevierd als wij dat doen. Sterker nog, veel landen hebben verrassende gewoontes en tradities. Ken jij de volgende vijf tradities al? Wie weet inspireert het jou wel tot een eigen en originele aanpak dit jaar!

Verenigde Staten

Valentine's Day is groot in de Verenigde Staten. De commercie is daar goed op ingesprongen en weet hier ruimschoots aan te verdienen. Wist je dat er een omzet van 375 miljoen dollar per jaar is op 14 februari, alleen al aan bloemen? Gemiddeld geeft een Amerikaan 130 dollar per jaar uit aan valentijnscadeautjes. Ben je zo onfortuinlijk dat niemand iets naar jou stuurt, dan geef je dat uiteraard nooit toe. Ongeveer 15 % van de Amerikaanse vrouwen trakteert zichzelf op een bos bloemen, zogenaamd van een anonieme aanbidder.

Finland en Estland

In Finland en Estland hanteren ze een veel bredere definitie. Het gaat hier niet zozeer om geliefden, maar om vrienden in het algemeen. In deze landen vieren ze Vriendendag. De Finnen noemen het ystävänpäivä; de Esten spreken over sõbrapäev. Wij moeten nog even oefenen met de uitspraak. Weet jij al welke goede vriend jij dit jaar gaat verrassen?

Japan

Soms gaat er iets mis tijdens een vertaling. In Japan werd een vertaalfout gemaakt door een chocoladefabrikant, toen ze het begrip Valentijn probeerden te introduceren. Sindsdien trakteren Japanse vrouwen hun mannelijke geliefden op lekkere chocolade. Iets anders, zoals bloemen of een date, dat is niet gebruikelijk. Als man hoor je een maand later hetzelfde terug te doen. Deze dag wordt White Day genoemd, waarbij op 14 maart de liefde beantwoord kan worden.

Valentijnsdag

Roemenië

Dames, trek je high heels aan. De Roemeense traditie Dragobete wat op 24 februari wordt gevierd, heeft een interessante bijkomstigheid. Wie op de voet van zijn of haar geliefde trapt, wordt binnen de relatie de dominante partij. Deze dag staat verder in het teken van tradities, waar iedereen bij elkaar komt om een leuke tijd te hebben.

Iran

De dag van de liefde zoals wij het kennen, wordt in Iran heimelijk gevierd, omdat de staat het sterk ontmoedigt en tegenwerkt. Iraniërs hebben ook een eigen traditie, Sepandarmazgan. Iraanse mannen vieren dan niet alleen hun liefde voor hun partner, maar ook voor hun moeder en Moeder Aarde als geheel.

Weet jij al wat je gaat doen op 14 februari? Je kunt deze dag stilletjes aan je voorbij laten gaan, maar je kunt het ook uitbundig vieren! Geen stille aanbidder of galante partner dit jaar? Je kunt altijd nog een voorbeeld nemen aan de Amerikaanse vrouw en jezelf trakteren op een mooi bosje bloemen!