Rode lippen door de eeuwen heen

 Rode lippen zijn zeer verleidelijk en worden gezien als een teken van gezondheid en vruchtbaarheid. Dat vond men ook al millennia geleden en probeerden de natuur een handje te helpen. Maar sinds wanneer bestaat lippenstift eigenlijk?

Rode lippen door de eeuwen heen

Ongeveer 5000 jaar v. C. werd er in Mesopotamië al gebruik gemaakt van rode klei, vermalen rode edelstenen en rode bessen om het gezicht en ook de lippen een rode kleur te geven, zowel mannen als vrouwen maakten hier gebruik van.

Lippen in het oude Egypte

In het oude Egypte werden de lippen ook rood gekleurd. De gekleurde lippen van Cleopatra werden waarschijnlijk met extracten uit algen gekleurd. Echter kon men hier zeer ziek van worden. Voor een mooie glans gebruikte men een pigment uit vissenschubben. Ook werd er voor de rode kleur, vanaf toen tot nog ver in de 20ste eeuw, gebruikt gemaakt van karmijnzuur uit schildluizen.

De eerste vaste lippenstift

In de Islamitische Gouden eeuwen vond de arts en scheikundige Abu Al-Qasim al Zahrawi (936–1013) voor het eerst lippenstift in vaste vorm uit. De lipstick was ook sterk geparfumeerd.

lipstick

Donkere lippen als schoonheidsideaal

In de 16e eeuw, onder leiding van de Britse koningin Elisabeth I, werden donkere lippen zeer populair. Ze had een zeer bleke huid en rode lippen, wat vervolgens het schoonheidsideaal werd. Lippenstift werd toen gemaakt van bijenwas met kleurpigmenten van planten.

Make up gezien als zonde

Een paar eeuwen later in 1770 werd het dragen van make up als zonde gezien en het Britse parlement nam zelfs een wet aan waardoor vrouwen die een man “het huwelijk in hadden verleid door lippenstift te dragen”, veroordeeld konden worden voor hekserij.

Ne m’oubliez pas

Aan het einde van de 19e eeuw, kwam de eerste commerciële lippenstift in een buisje uit, van het Franse cosmeticabedrijf Guerlain, dat de lipstick de naam ‘Ne m’oubliez pas’ gaf. Het bestond uit was, boter en grapefruitpommade. Maar ook toen nog was het dragen van lippenstift controversieel en eigenlijk alleen geassocieerd met actrices en prostituees.

Het neemt steeds meer vorm aan

Vanaf 1915 ging de lippenstift steeds meer lijken op de lippenstift zoals we hem nu kennen. De Amerikaan Maurice Levy bedacht een houdertje waarmee je de stick omhoog kon schuiven. Tot die tijd werd lippenstift in papiertjes gewikkeld of in potjes verkocht.

Patent op lippenstift met draaihouder

In 1923 vroeg de Amerikaan, James Bruce Mason Jr., patent aan op de nu nog gebruikelijke draaihouder. Samen met de komst van vrouwen op de werkvloer werden ook lippen met een kleurtje steeds normaler gevonden.

Eruit zien als een Hollywood-ster

In de jaren 40 en 50 zorgde de komst van Hollywood en het fenomeen filmster dat ook gekleurde lippen steeds populairder werden en kwamen nu ook in verschillende tinten op de markt.

De eerste lipgloss

Een Amerikaanse scheikundige, Hazel Bishop, ontwikkelde in 1950 de eerste kusbare, niet vlekkende en langhoudende lippenstift. Max Factor bracht in 1930 de eerste lipgloss op de markt.

Tegenwoordig is lippenstift en lipgloss niet meer weg te denken uit je make-up tas en is de keuze aan kleuren en tinten oneindig - van klassiek rood tot zelfs blauw of groen!

Welke kleur lippenstift draag jij het liefst?