Wij horen bij Zalando

Last minute je reis plannen: een guide voor snelle beslissers

Met deze handige tips kun jij last minute je reis plannen!

Heb je het ook zo druk en put de stress op het werk je uit? Dan is het de hoogste tijd om spontaan een vakantie te boeken! Last minute een reis plannen is natuurlijk niet zo makkelijk, omdat je binnen no-time veel dingen moet regelen – van je vakantiebestemming zelf tot geschikte kleding om mee te nemen. Wij hebben daarom een kleine guide voor je samengesteld, zodat je je welverdiende lastminutereis ondanks de spontane beslissing rustig kunt voorbereiden.

WAAR GAAT DE REIS NAARTOE?

Als je begint aan de voorbereidingen van je reis, is het belangrijk om een reisbudget vast te leggen. Denk erover na waar je prioriteiten liggen. Hecht je veel waarde aan een eersteklas hotel of reis je liever rond met een rugzak om geld te besparen? Houd er ook rekening mee dat je op je vakantiebestemming geld nodig hebt voor logies en maaltijden.

Wil je bovendien nog uitstapjes maken die geld kosten? Veel reisblogs geven je een indruk van mogelijke bestemmingen en kosten. Vaak is het ook de moeite om de prijzen te vergelijken tussen hotels en privéaccomodaties.

seo last minute holiday planning woman boat

Nadat je het budget bepaald hebt, moet je gaan kiezen waar de reis naartoe gaat. Informeer je vooraf over de inreisbepalingen van het land van je keuze. Hiervoor is de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken erg geschikt.

Binnen de Europese Unie heb je als EU-burger geen visum nodig. Let er wel op dat je identiteitskaart nog geldig is. Nederland heeft met meerdere landen een overeenkomst gesloten, dat reizigers er een bepaalde periode zonder visum mogen verblijven als tourist.

Een (online-)reisgids van je vakantieland kan je bovendien vertellen wat voor weersomstandigheden normaal zijn voor de periode van je verblijf. Tijdens de regentijd wil je waarschijnlijk liever niet naar de tropen. Ook vind je in een reisgids handige informatie over de gewoontes van de plaatselijke bevolking en vaak ook een paar praktische zinnen die je zullen helpen om je verstaanbaar te maken.

Een snelle check:

 • reisbudget (vlucht, prioriteiten, soort accomodatie, uitstapjes, eten en drinken)
 • inreisbepalingen
 • weersomstandigheden
 • belangrijke zinnen in de landstaal

seo last minute holiday planning two women piggyback riding

DE BESTEMMING IS AL BEKEND?

Als de reis al geboekt is en je niets aan het toeval wilt overlaten, kun je met behulp van reisblogs een overzicht maken van alle bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Google Maps en andere virtuele kaarten kun je gebruiken om je geplande uitstapjes te markeren.

Bovendien is het praktisch om de weg van het vliegveld naar het hotel van tevoren uit te zoeken, zodat je weet of een taxi of het openbaar vervoer het meest geschikt is.

seo last minute holiday planning girl in van

Je koffers inpakken is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de reisvoorbereiding. Hierbij komt het erop aan hoe lang je op reis gaat en hoe de weersverwachting is. Om het gevaar van uitpuilende koffers te voorkomen, is het zinvol erover na te denken wat je op je vakantieplek kunt verwachten.

Plan je een strandvakantie, dan zijn bikini’s, slippers en een paar lichte tops en broeken voldoende. Handdoeken krijg je meestal in het hotel, net zoals beddengoed. Wil je ook sportieve activiteiten ondernemen, dan zijn passende schoenen ook een must.

Denk ook aan je handbagage. Neem niet te veel overbodige spullen mee maar pas je handbagage aan aan de tijdsduur van je vlucht. Wat je nodig hebt zijn je reisdocumenten, contant geld, mobiele telefoon met koptelefoon en oplader en het adres van je onderkomen. Bij een lange vlucht, kun je nog een slaapmasker, oordopjes, handcrème en een vestje overwegen.

seo last minute holiday planning beach sunset silhouettes

Een snelle check:

 • bezienswaardigheden/uitstapjes plannen
 • landkaart virtueel markeren
 • weg van het vliegveld naar het hotel noteren
 • koffers inpakken (rekening houden met het weer en geplande activiteiten)
 • handbagage inpakken:
 • geldige indentiteitskaart/paspoort
 • reisdocumenten
 • contant geld
 • smartphone, oortjes, oplader
 • adres van het onderkomen
 • slaapmasker, oordopjes, kleine tube handcrème, kauwgom
 • extra vest of sjaal

Met deze tips staat je komende lastminutevakantie niets meer in de weg!


Ben jij nog op zoek naar mooie kleding voor jouw aankomende vakantie? Lounge by Zalando heeft een groot aanbod aan producten voor de vakantie! Sla dus snel je slag!