Goed slapen - Zo kom je aan je nachtrust

Wist je dat we bijna een derde van ons leven al slapend doorbrengen? Bij een gemiddelde levensduur is dit toch al gauw 25 jaar! Toch is het een feit dat we zonder slaap niet kunnen functionerenAls we een slechte nachtrust hebben, heeft dat op den duur een negatief effect op ons concentratievermogen en onze reactiesnelheid. We reageren emotioneler en zijn meer prikkelbaar. 

Enjoying the world of dreams

Goed slapen is voor ons dus essentieel. Maar doen we het wel goed? We geven je een aantal tips om een betere nachtrust te krijgen, zodat je meer uit je dag kunt halen!

Slapen in een goed bed

Iedereen die wel eens in een slecht bed met verkeerd matras heeft geslapen, heeft gemerkt dat hij daar de volgende dag nog last van heeft. Zorg ervoor dat je bed afgestemd is op jouw lengte en slaapgedrag. Slaap je onrustig, dan ben je gebaat bij een breder bed. Je matras moet je ondersteuning bieden. Slaap je op je zij, kies dan voor een hoger of dubbel kussen, om je wervelkolom te ontlasten. Wanneer je snel transpireert is goed ademend beddengoed prettig.

Let op natuurlijk licht

Wist je dat je lichaam het hormoon melatonine aanmaakt, wat een rol speelt in je slaapcyclus? Is het donker, dan stijgt je melatonine-spiegel en dit geeft je een slaperig gevoel. Helaas leven we meestal onder niet-natuurlijke lichtomstandigheden.

"Wanneer je nachtrust je lief is, is het verstandig om de dag af te sluiten zonder elektronica."

Slapen

Kunstlicht op kantoor kan ons slaperig maken en vooral het blauwe licht van led-lampen, tv, computers en smartphones houdt ons wakker. Nog even chatten voordat je je ogen sluit is gezellig, maar houdt je lichaam té alert. Het is dus verstandig om de dag af te sluiten zonder elektronica en bijvoorbeeld een eenvoudig boek te lezen.

Onderschat je natuurlijke bioritme niet

Rust en regelmaat zijn voor iedereen belangrijk. Je lichaam en geest functioneren het best als je ernaar streeft om altijd rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Uitslapen, zeker in het weekend, is verleidelijk, maar minder verstandig. Een klein dutje tussendoor is goed, als het niet te lang duurt. Kleine 'microslaapjes' tijdens drukke werkzaamheden zijn juist bevorderlijk voor je concentratievermogen.

Weet wat je eet en drinkt

Bepaalde voedingsstoffen hebben invloed op je slaapritme en de diepte van je slaap. Sterke koffie laat op de avond is af te raden, want de cafeïne houdt je te alert. Alcohol zorgt voor een oppervlakkige slaap; ook dat kun je maar beter matigen. Zwaar tafelen vlak voor bedtijd is ook onverstandig. Je lichaam moet aardig wat arbeid verrichten bij het verteren, wat je wakker kan houden. Te veel water drinken vlak voor je nachtrust zorgt ervoor dat je 's nachts een aantal keer wakker kan worden voor een sanitaire stop.

Happy young woman having fun on the swing

Lichamelijke inspanning is gezond

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een actief en inspannend leven overdag heilzaam werkt op de duur en diepte van je slaap. Zeker als je activiteiten in de buitenlucht doet, geef je de zon de kans om in te werken op je natuurlijke melatonineproductie.

Kom je maar niet van je slaapproblemen af? Zorg voor ontspannende rituelen, zoals een warme douche en een lekker ruikende douchegel. Wanneer je een echte piekeraar bent en je je snel gestresst voelt, is het bijhouden van een dagboek en een to-do lijst aan te raden. Zo is het geen wirwar meer in je hoofd en schrijf je je zorgen van je af. Wat is jouw tip voor een goede nachtrust?