De Lounge by Zalando heeft zijn hoofdkantoor in Berlijn. Een artikel over deze geweldige stad en de unieke geschiedenis mag dus niet ontbreken op ons blog.
De muur en vooral de val van de muur hebben Berlijn gemaakt tot wat het nu is. Het opmerkelijke aan dit deel van de geschiedenis is dat de directe aanleiding voor de openstelling voortkwam uit een misverstand. Op 9 november 1989 gaf Günter Schabowski, een hoge partijleider van de DDR, een persconferentie waarin journalisten voor een van de eerste keren vrij waren om alle vragen te snellen. Zeer opmerkelijk, aangezien journalisten voorheen alleen goedgekeurde vragen mochten stellen. Een Italiaanse journalist stelde vervolgens een vraag over de nieuwe uitreismogelijkheden voor DDR-burgers, waar op dat moment kritisch naar gekeken werd. Er volgde een uitgebreid politiek antwoord, echter wel met de afsluiter dat het vanaf die dag besloten was dat DDR-burgers de grens over mochten en dit vanaf “nu” in werking zou treden.
Er was veel verwarring over dit antwoord. Het was niet duidelijk of dit alleen gold voor DDR-burgers die voorgoed Duitsland wilden verlaten of dat de grenzen tussen Oost- en West-Duitsland nu open waren. Het eerste was eigenlijk de bedoeling geweest, maar inmiddels werd op de West-Duitse televisie het journaal geopend met “De DDR opent de grens!”. Vele Oost-Duitsers gingen massaal naar de muur om te kijken of ze naar het Westen konden. De grenswachten werden verrast door de toestroom en waren zelf ook in verwarring door de ontbrekende richtlijnen en de tegenstrijdige berichtgeving. Vlak voor twaalven besloot de bevelhebber van de grensovergang in de Bornholmer Straße de grens te openen en vele van zijn collega’s volgden hem. Sinds de bouw van de muur in 1961 konden Oost-Duitsers na 28 jaar weer het westen in – vanwege een misverstand.
Berlijn heeft vele gezichten gekend en vooral sinds de val van de muur een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het “niemandsland” dat tussen Oost- en West-Duitsland de grens markeerde maakt nu deel uit van het centrum van Berlijn en is de plek waar veel moderne architectuur is ontstaan. Vanuit het heelal kun je nog steeds goed onderscheid maken tussen Oost en West vanwege het verschil in straatverlichting.
In West-Berlijn en “Mitte” vind je veel exclusieve winkelstraten, weelderige woonwijken en prachtige parken. In het Oosten van de stad vind je veel hippe clubs, galerieën, musea, tweedehands winkeltjes én veel startups. Veel jonge creatievelingen hebben zich gevestigd in Berlijn en zetten hun eigen bedrijfjes en initiatieven op.
De kosten voor levensonderhoud zijn nog steeds relatief laag voor een stad van 3,5 miljoen inwoners. Dit trekt veel mensen aan , biedt vele kansen en maakt de stad volgens burgemeester Wowereit "Arm aber sexy". De eens ommuurde stad is nu doorgegroeid tot een metropool met onbegrensde mogelijkheden.
In het volgende artikel over Berlijn hebben we het over de cultfilm “Wings of desire” van regisseur Wim Wenders, een prachtige film met Berlijn nog voor de val van de muur als achtergrond.